Wat is ads.txt en hoe gebruik ik het?

Ads.txt is een initiatief van het Interactive Advertising Bureau, het IAB, de onafhankelijke branchevereniging voor digital advertising en marketinginnovatie. Het doel van ads.txt is om transparantie te verbeteren, met name van programmatic advertising. Je kunt je eigen ads.txt-bestanden maken om aan adverteerders duidelijk te maken wie jouw advertentieruimte mag verkopen cq je website voor reclamedoeleinden mag aanbieden.

Je bent als publisher voor zowel programmatic advertising als voor affiliate marketing niet verplicht om ads.txt te gebruiken, maar het kan ook geen kwaad om transparant te zijn. Het gebruik van deze functionaliteit is gratis voor publishers.

Voorbeelden van ads.txt bij een publisher

Je kunt zelf makkelijk checken of een andere publisher ads.txt heeft geïmplementeerd door achter de URL “/ads.txt” te plakken (bijvoorbeeld “nu.nl/ads.txt”). Nu.nl maakt gebruik van ads.txt zodat adverteerders die inventory willen kopen van specifiek Nu.nl ervan verzekerd zijn dat dit ook daadwerkelijk inventory van dit domein is. Met ads.txt kan Nu.nl bovendien ook ervoor zorgen dat frauduleuze partijen (zoals zogenaamde ‘domain spoofers’) zich niet kunnen voordoen als verkoper van inventory van Nu-domeinen.

Pas jouw Ads.txt-bestand aan en voeg Daisycon als netwerk toe:

1) Zorg dat het bestand beschikbaar is op het hoofddomein van jouw site (bijvoorbeeld https://www.voorbeeld.com/ads.txt).

2) Voeg het advertentienetwerk Daisycon als partner toe, op een nieuwe regel in het ads.txt-bestand. Let op: het is van belang dat elke partner in je bestand op een nieuwe regel staat!

3) Gebruik hiervoor onze ads.txt-gegevens die er als volgt uitzien:

daisycon.com, 22848, DIRECT

Veld 1) De domeinnaam van Daisycon; daisycon.com

Veld 2) Jouw eigen specifieke Publisher ID (het cijfer hier is een voorbeeld). Je Publisher ID vind je in het menu: ¨Instellingen¨ | ¨Account¨.

Veld 3) Het type relatie tussen de publisher en Daisycon: DIRECT (‘Direct’ betekent dat je zonder tussenpersoon met ons samenwerkt).

Veld 4) Normaal gesproken vul je hier de naam van de licentiehouder in. Dit veld kan je leeg laten, omdat Daisycon geen licentiehouder is van Ads.txt en ook niet verplicht is deze aan te schaffen.

Waar kan ik terecht met verdere vragen?

Als je vragen hebt, kijk dan eerst even bij de veelgestelde vragen (FAQ). De vragen zijn gerubriceerd zodat je snel het antwoord kunt vinden.